Øst om Parco Nazionale della Majella
Casoli, Lago di Bomba og trøffelbyen Qadri i Chietiprovinsen

Denne tur til Casoli, byen og søen Bomba samt trøffelbyen Quadri kan, hvis det er en sommer-heldagstur, med fordel kombineres med en tur til Grotte del Cavallone i dalen ved Taranta Peligna.


Casoli

Casoli i Chietiprovinsen ligger ½ time fra nogle af de højeste Appenniner-bjerge, tilsvarende fra adriaterhavskysten, og ca. 1½ times kørsel fra Collecorvino - det anbefales at tage motorvejen det første stykke og fortsætte ad vejen SS652.

Casoli , som er samlet omkring en borg, er placeret på en bakke på højre side af Aventinofloden. Byen ligger 378m. over havet og kommunen befolker knap 6000 indbyggere.

Casolani’erne siger: "Casoli er et smukt land hvor lyset aldrig mangler". Fra Byen er der udsigt over ådalen nedenfor, med den smukke sø Sant' Angelo og de omkringliggende bakker.


Casoli har, som mange andre italienske byer, flere festivaler [1] og hellige fester. F.eks. holdes der festligheder den 7.-9. okt. (d. 8. er en helligdag i Casoli). Her æres skytshelgener Santa Reparata og San Gilbert.

Festivalen består af religiøs højtidelighed med procession gennem byen, parader, messer og koncerter. Lørdag morgen omkring kl. 8 starter gavens dag ”Giornata dei donativi” med forberedelse af parade med blomster og typiske produkter af lokale fødevarer, ledsaget af unge i traditionelle Abruzzo kostumer. Produkterne sælges for at finansiere Festa di Santa Reparata.[1] 15/16/17. januar Sacra rappresentazione di Sant’Antonio Abate (repræsentation af Saint Anthony). 31. maj Madonna Addolorata (sorgens Madonna). 16. juli og d. 1. søndag i august Madonna del Carmine. 16. august San Rocco. Sidste søndag i august St. Augustine


Casoli kommune Hjemmeside:
http://www.comune.casoli.ch.it

Festivaler: http://www.sagreinitalia.it/manifestaziono

 


Byen Bomba

Byen  Bomba er beliggende på skråningerne af Monte Pallano. Bomba er lille – den huser ca. 900 mennesker. Området bestod tidligere af flere små kirkesamfund. Den nuværende beliggenhed med udsigt over dalen er blevet valgt til at forsvare sig mod angreb – først mod angreb fra tyrkerne og senere mod angreb fra røverne.

 

Når man kommer til byen ses der flere bannere som hænger rundt omkring. indbyggerne protesterer mod et “olie-skov-projekt” som handler om boring efter kulbrinte  i området af Bomba. Af kulbrinte udvindes metangas og for at bearbejde og raffinere kulbrinten skal der opføres et stort industrianlæg tæt på søen Lago di Bomba. Når man befinder sig i området kan man godt forstå hvorfor der protesteres.


Monte Pallano

Fra Bomba tages en afstikker til Sambuceto og videre til bjerget “Monte Pallano” som ligger ca. 1000meter over havets overflade. Turen tager omkring 10 min. På Monte Pallano ligger resterne af ruinbyen Pallanum med 4 meter høje mure over et areal der er 160 meter langt. Murene er lavet af lokale sten som er samlet med en blanding af jord – stenene er 50 cm. tykke. Parker bilen og gå en tur.

 

Efter en frisk gåtur køres tilbage til SS652 og videre til Lago di Bomba.

 


Lago di Bomba

Lago di Bomba ligger i Sangrodalen i provinsen Chieti ca. 2 km. fra byen Bomba og ca. 30 km. fra Adriaterhavets kyst. Området bruges flittigt til sports- og fritidsaktiviteterog på søen kan man sejle i kano, stå på vandski, windsurfe eller tage en tur på vandcyklen. Der kan bla. fiskes karper,aborre, ål og ørred i søen, og det omkringliggende område er rigt på vegetation. 

 

Søen blev skabt ved at opdæmme floden Sangro. Opdæmningen blev lavet med ler og var den første af sin art i Europa og den største i Italien som var bygget med denne teknik. Anlægsarbejdet blev påbegyndt i 1956 og blev færdig i 1962.

Dæmningen producerer elektricitet som transporteres til Rom. Søen er 7 km. lang med en gennemsnitlig bredde på 1,5 km og en maximal dybde på godt 57 meter Afhængig af hvor man søger information varierer dybden fra 36 m. til 57m. –  men det er nok ikke afgørende når man tager sig en dukkert. 

 

Efter Lago di Bomba fortsætter turen  ad SS652 til Quadri.

 


Trøffelbyen Quadri

Abruzzo er en af de regioner i Italien, der er rigest på trøfler. Der findes 28 af slagsen. Blandt dem den hvide trøffel - tartufo bianco, sommer trøflen - Tartufo Scorzone og den sorte trøffel - Tartufo nero d’Aquila fra L'Aquila og Tartufo nero Teramano fra Teramo.

Quadri i Sangrodalen, som ligger syd for Lanciano (vej 652), er kendt som en trøffelby. Byen har ca. 950 indbyggere og hører til Chietiprovinsen. Quadri ligger i en dal omkranset af floden Sangro mellem bræmmer og skovklædte skråninger. Område dækker 7,41 kvadratkilometer. Navnet stammer fra ordet Quadre "den firkantede form" – de kvadratformede jordlodder, der blev givet til lokale landmænd i området.

Under Anden Verdenskrig blev byen stort set jævnet med jorden af tropper fra Tyskland og blev efterfølgende næsten helt genopbygget af de samme mennesker

I dag er byen en destination for turister på grund af den meget værdifulde hvide trøffel tuber magnatum Pico . I de senere år er byens økonomi knyttet til denne dyrebare knold.

Besøg Luigi’sbutik ”il Tartufo de Quadri” på Via Roma 8 i Quadri, hvor der er et fantastisk udvalg af produkter med trøfler. Fra juni til august sælges sorte trøfler og fra oktober til december sælges de fine hvide trøfler.

Se mere om trøfler i menuen ”Abruzzo Gastronomi” - ”Trøfler i Abruzzo”


Sant’ Angelo og Grotte del Cavallone

Turen kan med fordel kombineres med en tur til Lago Sant’ Angelo og Grotte del Cavallone i dalen ved Taranta Peligna.

Lago Sant’ Angelo er et vandreservoir som blev dannet i 1958.
Grotte del Cavallone er naturlige grotter der er 1200 meter lang og ligger i 1475 meters højde.
Se mere i menuen: “ Tur - (Grotte) chieti ”.

Det er efterhånden mange timer siden der blev kørt fra Collecorvino og det er ved at være tid til at vende hjem.