Hekseri i Roccacasale
Hekseri i Roccacasale


Roccacasale hedder Il paese delle streghe - Heksenes landsby. Det skyldes efter sigende at byen har en særlig tradition for magiske og overtroiske historier, og at dens indbyggere helt op til nyere tid praktiserer og tror på hekseri og trolddom. 

Men de er også gode til at fortælle historier om hekseri. En af dem handler om to brønde. Det hedder sig at i disse brønde afkøler folk nylavede mønter. Feer eller elvere kommer op af brøndene, og det fortælles at de en dag viser sig for en ung pige og lokker for hende: ”Træd indenfor i vores slot, så skal du få guldpenge”. Staklen bliver smigret og vil gå ind, men hendes nederdel snor sig sådan om hende, at hun ikke kan flytte benene. Så forsvinder elverne.  Det samme sker med en gammel kvinde. Men selv helt omsluttet af nederdelen, fortsætter hun med at prøve på at komme ind. Men så viser Djævelen sig, hvorefter hun gør korsets tegn, og det hele forsvinder.

En anden fortælling går på, at en kvinde på et tidspunkt i 30’erne bliver syg og går og døjer med ondt i maven i længere tid, indtil hun sender sin søn til heksedoktoren – i Roccacasale. Han får en af hendes skjorter samt lidt penge med, og han begiver sig af sted. Byen finder han uhyggelig og nærmest forladt, men ved kirken spørger han om vej, og det lykkes ham at finde huset højt oppe på klippesiden. Heksedoktoren viser sig at være ganske fredelig og ufarlig, men huset er fyldt med mærkelige genstande, bl.a. et kranium, gamle fiskenet, sværd og trækors. 

Heksedoktoren mumler nogle uforståelige ord, mens han fører et trækors hen over den medbragte skjorte, hvorefter drengen vender hjem med skjorten. Moderens sygdom går ifølge hende selv over i det øjeblik, hun hører drengens skridt på trappen. Så det er altså ikke løgn, at Roccacasale er heksenes by – Det kan selvfølgelig også være at kvinden led af galdesten.