Påske-procession og spil
Påske-procession og spil

I de fleste italienske byer holder man sin egen Langfredags-procession, hvor en sortklædt madonna-figur bæres gennem byen i timevis, fulgt af byens befolkning, der synger eller messer; "Ave Maria, piena di grazia, prega per noi" (Maria, fuld af nåde, bed for os). Til sidst bæres statuen tilbage til sin plads i kirken.

Byen Sulmona har også Langfredagsprocession, men man holder endvidere et Påskesøndagsspil del på byens store torv. Hele byen og en af oplandet begynder allerede tidligt på formiddagen at stille sig op for at overvære spillet, der begynder ved ellevetiden. Alle er i deres stiveste puds, børnene har fået nyt tøj og nye sko, og de voksne damer er klædt på til fest. Inden selve processionen går i gang, gennemføres en udendørs gudstjeneste under deltagelse af byens gejstlige. På tage og balkoner undt om pladsen står og sidder folk.

Endelig går det i gang. Store apostel-figurer hentes ud af kirken og bæres frem og tilbage i den afspærrede pladsmidte under sang og spil, præster, kordrenge og menigmand deltager. Omkring på pladsen sælges farvestrålende balloner, konfetti i alle former og farver, postkort og kolde drikke. På et givet tidspunkt bringes også Madonna frem fra gemmerne, iklædt sort kjole og slør


Præcis kl. 12 kaster Madonna sin sorte kappe så hendes festtøj indenunder bliver synligt, mens hun stormer frem mod hovedscenen i den anden ende af pladsen, hvor hendes søn Jesus er opstillet. Imens affyres kanoner og hvide duer flyver mod himlen. Folk, gamle som unge, bryder ud i gråd af bevægelse eller tørrer diskret øjne i det medbragte lommetørklæde. Hele sceneriet kaldes ”Madonna che scappa in piazza” - Madonna der stikker af på pladsen.

En af de mest elskede helgener i Abruzzo er Sankt Antonio, der regnes for beskytter af dyrene og landbruget. Hans helgendag er d. 17. januar. Til hans pris opfører man såkaldt melodisk-teatralske fortællinger om de djævelske fristelser som denne eremit måtte modstå. I Francavilla fejrer man denne helgen på fasteaftenen ved at en gruppe skuespillere farer rundt i byen og opfører dramatiske scener fra hans liv. Bagefter tilbyder de besøgte familier de optrædende mad og drikke. Også påskemandag fejres denne helgen i byen. Foran maleren Michettis restaurerede munkekloster fører hesteejere deres heste frem så de kan blive velsignede af præsten