Tur til Navelli - grotte di stiffe – Lago Sinizzo - L’Aquila

NB! Området blev hårdt ramt af jordskælvet d. 6. april 2009 og det er uvist om der pt. er adgang til byerne såvel som drypstenshulen.

 

Til denne tur er det vigtig at have fodtøj med til traveture, for her bliver der mulighed for at udforske en stor drypsstenshule og gå på byvandring. Udflugten går til området som ligger mellem de to motorveje A25 og A24 – altså nord for motorvejen som går fra Pescara til Rom. Det kan anbefales at køre hjemmefra om morgenen og afsætte hele dagen. Det er også en god idé at planlægge turen så der tages højde for siesta (middagslukket) med fx et hvil ved søen Lago Sinizzo.

 

Det første stop er i det safran-dyrkende Navelli. Herefter køres til drypstenshulen Grotte di stiffe, videre til Lago Sinizzo og sidsttil hovedbyen L’Aquila


Navelli

Navelli minder på afstand mest af alt om en pyramide eller kegle, der hviler op ad en bjergskrænt med huse i forskellige niveauer. Byen ligger med sine fine lysebrune nuancer smukt og himmelråbende.


Med tanke på den betagende beliggenhed og byens velbevarede Middelalderbykerne kan det ikke undre nogen, at byen er blevet optaget på den prestigefyldte liste over Italiens smukkeste Middelalderbyer I borghi più belli d'Italia. Byen har ca. 350 indbyggere og ved den store torveplads finder man en bar og en restaurant - ellers er byen meget stille.

 

Navelli danner ramme om op til flere årlige byfester. Anden søndag i maj afholdes der en byfest for byens skytshelgeninde Madonna del Gonfalone med procession gennem byen og ritualer med småkager og vin. I august afholdes en gastronomisk festival til ære for det lokale krydderi safran og kikærter Sagra dei Ceci e dello Zafferano med smagsprøver og æselvæddeløb Palio degli Asini.


Ud over at være en smuk Middelalderby er Navelli kendt for sin safran - det røde guld, som de selv kalder det - selvom sáfaran betyder gul på arabisk. Safran er tørrede støvdragere af blomsten Crocus Sativa. Safran høstes i efteråret, og det er de gule støvdragere, der tages af planten ved håndkraft, hvorfor safran er et meget kostbart krydderi. På Navelli-sletten i 700 m.o.h. har Crocus Sativus vokset i mere end 800 år, fordi blomstens klimabetingelser er ideelle her. Safran bruges mest i risotto, til tagliatelle og til kikærter.


San Demetrio nei Vestini

Byen San Demetrio nei Vestini er en livlig lille by der er kendt for sit brød Pane di San Demetrion. Nogle ganske få kilometer derfra ligger Grotto di Stiffe og Lago Sinizzo


Stiffe og Grotto di Stiffe

Stiffe er en lille landsby som ligger i 565 meters højde, for foden af et bjerg ca. 19 km øst for L'Aquila, Området er ideelt at vandre i og byen er kendt for sine grotter.

 


Området er under restaurering efter jordskælvet. Tryk på "Grotte di Stiffe" for at hvornår grotten genåbnes.
En tur i drypstenshulen  Grotte di Stiffe  varer ca. 50 min. og foregår med italiensk guide. Man bevæger sig ad lange underjordiske gange dybt inde i bjerget hvor små vandfald og søer er med til at give nogle fantastiske farvespil. Der er kun ca. 10 graders varme i grotten - husk trøje og fornuftigt fodtøj  selvom der er ret gode gang- og trappearealer, bl.a. på stålriste. Grotten er åbent mellem kl. 10 og 13 samt kl. 15 til 18 så husk at der er middagslukket!!
Billetter til 8 euro pr. voksen købes i restauranten ved opkørsel til grotten.


Lago Sinizzo

Lago Sinizzo – ”skildpaddesøen” ved San Demetrio nei Vestini ligger i et skønt område. Vandet er så rent at man kan drikke direkte fra kilden og der lever både krebs og skildpadder i søen - derfor navnet ”skildpaddesøen”. Det er muligt at grille på stedet, og der er en god legeplads til både de større og de mindre børn så gør hold og spis den medbragte mad.


L’Aquila

L’Aquila er hovedbyen i Abruzzo-regionen. Byen, som ligger 90 km NØ for Rom med sine ca.80.000 indbyggere,ligger højt på skråningerne og solidt i skyggen af bjergmassivetGran Sasso. Den signalerer tydeligere end de nye store kystbyer mod Adriaterhavet regionens særlige karaktertræk. Det gamle centrum og gågade ved slottet er absolut et besøg værd.

 

Mødet med L’Aquila er en rød-orange masse af bygninger som toner frem midt i bjergene. Byen blevgrundlagt i 1240 af den germanske kejser Federico Il di Svevia, som samlede 99 landsbyer i området. Byen er berømt for sin kærlighed til tallet 99. En legende fortæller, at L´Aquila opstod ved et mirakel med 99 kvarterer, 99 slotte, 99 pladser og 99 springvand. Faktum er i hvert fald, at klokketårnet i byens retsbygning ringer 99 gange hver aften, og ved den vestlige byport Porta Rivera finder man et springvand fra 1200-tallet, hvor vandet strømmer ud fra 99 hoveder. En stor del af kirkerne og pladserne er blevet ødelagt efter jordskælv, men brønden med de 99 haner fremstår stadig intakt.

 

I nyere tid bærer byen præg af de mange unge studerende, som kommer langvejsfra, for at studere på byens musikkonservatorium og andre videregående uddannelser. Der findes derfor et rigt café-, restaurant- og butiksliv især omkring domkirkepladsen Piazza del Duomo og hovedstrøget Vittorio Emmanuele. Kulturoplevelser findes også i byen såsom teater, jazz og klassiske koncerter.

Landbrugsprodukter og kunsthåndværk (kobbervarer, smedejernsprodukter og kniplinger) der er byens traditionelle økonomiske grundlag, er i 1990'erne blevet afløst af en betydelig vækst inden for bl.a. elektro-mekanisk industri, begunstiget af motorvejsforbindelsen over Appenninerne fra Rom til Teramo nær Adriaterhavet.


Under et besøg i byen er der tre seværdigheder du ikke må lade din næse gå forbi: brøndpladsen Fontana delle 99 cannelle, fortet Forte Spagnolo og kirken Basilica di Santa Maria di Collemaggio.


Brøndpladsen Fontana delle 99 cannelle:
Fontana delle 99 cannelle, som blev bestilt af bystyret i 1272 ligger i den vestlige del af byen og er en ikke helt almindelig brønd, da den har ikke mindre end 99 haner. Brønden er formet som en lille plads. På de tre af pladsens sider står en mur i hvide og røde sten, hvor de mange haner som er udformet som fabeldyr, ansigter og andre finurligheder er placeret nederst på muren. Til trods for jordskælv og andre uroligheder har vandet løbet ud af hanerne siden brønden blev bygget, hvilket er lidt af et mysterium. Brønden er derfor blevet et symbol på byens evne til at overleve og indbyggernes sammenhold. Vandet var tidligere rent drikkevand, men kan desværre ikke drikkes længere.


Fortet Forte Spagnolo:
I 1520 gjorde L’Aquilas indbyggere oprør mod det spanske styre, som siden starten af 1500-tallet havde regeret Syditalien. Oprøret blev slået ned med hård hånd, og som straf blev indbyggerne sat til at bygge Forte Spagnolo. For at straffen ikke skal blive glemt, står der over indgangsdøren ”ad reprimendam Aquilanorum audaciam” (”som reprimande for aquilanernes frækhed”). Fortet huser i dag Museo Nazionale d’
Abruzzo ( Nationalmuseum), hvor en af kuriositeterne er skelettet af en kæmpemammut, fundet i området i 1950. Fra fortet er der en smuk udsigt over byen.


Kirken Basilica di Santa Maria di Collemaggio:
Basilica di Santa Maria di Collemaggio, som blev påbegyndt i 1277 ligger lidt uden for byen. Den har en fantastisk rød og hvid stenfacade med tre rosenvinduer og blev bygget på opfordring af Pietro Angeleri (senere pave Celestino V), som i en årrække levede som huleboer i Majella Nationalpark. Inde i kirken findes pavens smukke renæssancegravmæle. Kirkerummets størrelse og graden af velbevarethed skiller den ud fra byens øvrige kirker. Basilica di Santa Maria di Collemaggio har desuden en Porta Santa (hellig dør), som er den eneste uden for Vatikanet. Den største religiøse begivenhed i kirken er derfor La Perdonanza, som finder sted hvert år mellem d. 28. og 29. august. Begivenheden går ud på, at pilgrimme og andre troende i 24 timer går ind og ud af døren, hvorved de alle håber på syndsforladelse. Byen holder fest i hele ugen op til denne allerstørste højtid på stedet La Perdonanza. Ved kirken ligger der også et mindre kloster med en åben klosterhave.


Amiternum

Nord for L'Aquila findes et stort amfiteater i den antikke by Amiternum, som siges at være fødested for den berømte romerske historiker og politikkerSallustio.


Se også nogle af de andre sider i menuen fx Nationalparker, Tur: Gran Sasso syd eller Safran fra Navelli.