Santo Stefano di Sessanio i Parco Nationale del Gran Sasso é Monti della Laga
Santo Stefano di Sessanio

Middelalder-realiteten Santo Stefano di Sessanio er iscenesættelsernes by. Den har en fantastisk beliggenhed i Gran Sasso Nationalpark. Byens historiske ånd og middelaldertårnet, som er byens vartegn, danner de perfekte rammer for at opleve resultatet af et enestående bevaringsprojekt i Italiens grønne hjerte Abruzzo, tæt på borgen Rocca Calascio og højsletten Campo Imperatore i Parco Nazionale delGran Sasso e Monti della Laga.


Santo Stefano di Sessanio har gennem en årrække haft succes med at tiltrække investorer til byen, som har bidraget til turismeudviklingsprojekter og istandsættelser af byens mange ejendommelige bygninger (hvoraf mange trængte til en kærlig hånd).

Denne smukke 1400-tals by er bygget op som en spiral, der fører op til byens vartegn middelaldertårnet. Når man går rundt i byen, bemærker man straks de mange kræfter, der er brugt på bevaringsarbejder, hvilket blandt andet ses på byporten, Santo Stefano-kirken og loggia'en til Casa del Capitano. Med tanke på det store arbejde, der er lagt i bevaringen af byen, kan det derfor ikke undre, at byen er blevet optaget på den prestigefyldte liste over Italiens smukkeste middelalderbyer I borghi più belli d'Italia.


Byen, som ligger 1.250 m.o.h., havde i sin blomstringsperiode mere end 4.000 indbyggere, hvorimod der efter perioder med fraflytning og urbanisering nu bor under 100 faste indbyggere i byen. Det er paradoksalt nok denne fraflytning for mange år siden, som nu har reddet byen og gjort det muligt at genskabe og bibeholde det originale udtryk. Derudover har mange en lejlighed, som de benytter i ferier og lange weekender.

Med hele 6 restauranter med lidt skiftende åbningstider, skulle der være rig mulighed for at finde et spisested i byen, blandt andet den stemningsfyldte Locanda Sotto gli Archi. Byen har også genskabt nogle aktive værksteder med vævning eller sæbeproduktion og se hvordan en skole fungerede i tidernes morgen.