Rocca Calascio i Parco Nationale del Gran Sasso é Monti della Laga
Rocca Calascio i Parco Nationale del Gran Sasso é Monti della Laga

Rocca Calascio er navnet på et område, som befinder sig midt i Abruzzo inden for nationalparken Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga. Her ligger en cirka tusind år gammel borgruin kaldet La Rocca - Den ligger øverst oppe på Campo Imperatore-højsletten (1250 m) - omkranset af lave dale.
 

Det er usikkert hvor gammel borgen egentlig er, men meget tyder på den stammer helt tilbage fra romertiden. Selvom borgen menes at være opført i år 900, er det uvist hvem der præcist stod bag opførelsen og hvornår. Dog er det sikkert, at borgen, i kraft af sin arkitektur og svært tilgængelige position på en klipperyg i 1450 m højde har tjent militære formål. I midten af 1700-talletgjorde et voldsomt jordskælv væsentlig skade i området.

I dag er der ikke meget krigsstemning over stedet, som byder på en fantastisk udsigt over Appenninerne og de omkringliggende dale. Foran borgen ligger resterne af, hvad der engang udgjorde borgens bolig- og arbejdskvarterer, og bag borgen ligger et omkring 300 m² klippeområde, som flader ud i et højslettelandskab, der strækker sig over mange kvadratkilometer i østlig retning. I dette område, hvor der er en række markerede vandrestier, kan man i øvrigt være heldig at se ørne og flere sjældne plantearter.
Fra borgen kan man vandre ud over sletterne og slå sig ned med sin picnickurv, mens man nyder den smukke udsigt over de omkringliggende dale, som i århundreder har været nøje overvåget af borgens skiftende erobrere. Der er - som de fleste steder i Abruzzo - ikke mange turister, og man kan derfor rigtigt nyde den eventyrlige stemning og den dramatiske natur.

Cirka 150 meter fra borgen i nordvestlig retning ligger den ottekantede Santa Maria della Pieta kirken bygget i 1400-tallet. Langs borgens nordlige side løber en vandresti på kanten af en skrænt. Skrænten går herefter brat ned mod dalen i nord, hvor endnu en vandresti strækker sig fra kirken og ned til hovedvejen. På sydsiden af borgen er der en dyb kløft, og det er ikke muligt at passere borgen på denne side.


Under borgen mod sydøst ligger selve Rocca Calascio by med knap 100 indbyggere. Den består af omkring 30 huse, hvoraf de ældste er fra omkring år 1100. I byen finder man en bar, som også sælger lokale oste, og en souvenirbutik, der sælger lokalproduceret håndværk såsom postkort, keramik og træarbejder. De øvrige bygninger er i mere eller mindre faldefærdig stand, men det er muligt at komme ind i enkelte af dem, og byen giver et samlet indtryk af autenticitet og charme.


Besøgende kan parkere langs hovedvejen, som begynder fra bunden i dalen, hvor byen Calascio ligger og fortsætter helt op til de første huse i Rocca Calascio. I alt er der omkring 5 km vej, og det kan visse steder lade sig gøre at parkere langs vejen. Når du har parkeret, kan du enten spadsere op i gennem Rocca Calascio s smalle gader, og videre op til borgen, eller du kan tage vandrestien fra vejsvinget og op til kirken.