Tur: Højsletten og Campo Imperatore på Gran Sasso

Højsletten og Campo Imperatore

På denne heldagstur får I set den enorme højslette i Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga og Campo Imperatore hvor Mussolini var interneret og hvor der i dag er skisportssted. Frokosten med Arrosticini kan købes og spises midt på højsletten.

Turen er ca. 140 km lang hvilket jo ikke er så mange kilometer, men der er mange hårnålesving så I kan ikke køre ret stærkt. Fra Collecorvino køres til Penne og videre mod Farindola hvor der fortsættes til højsletten og Campo Imperatore. Herefter køres tilbage igen mod Farindola, Penne og Collecorvino.

Reserva Nationale del Lago di Penne

Fra Collecorvino køres til Penne. Penne er en dejlig by et gå tur i, men gem byen til en anden dag.

Hvis I vil se søen Lago di Penne køres til venstre kort efter at man passerer byporten til Penne by. Skiltningen er ikke så god – faktisk meget dårlig, så hold øje.

Søen Lago di Penne er et reservoir skabt af en indsnævring af ådalen Tavo. I 1987 blev området omdannet til naturreservat. Reserva Nationale del Lago di Penne er et fredet område med et rigt dyreliv, og tæt vegetation omgiver søen, som ligger lige nedenfor Penne for foden af Grand Sasso. Lago di Penne er hjemsted for hejre og fiskeørne og reservatet er afgørende for beskyttelsen af oddere og vildænder.

De bedste tider på året at besøge området er forår og efterår.

 

Rigopiano og lavineskred

Fortsæt turen fra Penne og videre mod Farindola. Lige inden Farindola følges skiltningen mod Castel del Monte. På vejen mod Castel del Monte og højsletten kommer I til Rigopiano, som tidligere var et populært picknick sted for italienerne. Desværre skete der et voldsomt lavineskred d. 18. januar 2017 hvor hotellet Rigopiano blev totalt mast af sne og træer og 29 gæster mistede livet. Når I kommer til Rigiopiano kan I ikke undgå at se skaderne på naturen og mindetavler der hvor hotellet har været.

Arrosticini på højsletten

Efter en del kørte kilometer med mange hårnålesving kommer I til højsletten. Kør på langs af sletten og følg skiltningen mod Campo Imperatore. Tager I turen om sommeren eller på en weekenddag, bør I gøre holdt ved en af træhytterne midt på sletten - I er ikke i tvivl, der holder biler og motorcykler og på pladsen udenfor hytten er der bord/bænke og tændt grill til fri afbenyttelse. I hytten sælges der kød, brød og drikkevarer – Prøv de små pølser eller grillspyd som hedder Arrosticini - de smager super. Det er en god idé at planlægge turen så I kan spise frokost på sletten.

NB. Husk køletasken med vin og de kolde drikkevarer, alternativt kan de købes til yderst rimelige priser i træhytten.

Gran Sasso Nationalpark og højsletten

Gran Sasso Nationalpark (på italiensk Parco Nazionale del Gran Sasso) ligger i den nordlige del af regionen Abruzzo og kaldes i folkemunde kun dette, men hedder officielt Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga.

Dobbeltnavnet skyldes, at der i parken findes to bjergmassiver Gran Sasso og Monti della Laga, hvoraf Gran Sasso er det vigtigste, da nogle af de mest interessante seværdigheder findes her. Begge bjergmassiver er en del af Appenninerne, som strækker sig fra Alperne i nord til Calabrien i syd i alt ca. 1200 km gennem den italienske halvø.

Gran Sasso-massivet strækker sig fra Vomano-floden i nord til Aterno-Pescara-floden i syd. Bjergmassivets og Appenninernes højeste tinde er Corno Grande (2.914 m). Bjerget kaldes “Kæmpen, der sover”, fordi når man ser bjergkæden fra sletten, ligner den en stor mand i profil der sover. Lillebroderen Corno Piccolo (piccolo betyder lille på italiensk) ligger umiddelbart nord for og hedder sådan til trods for at bjerget måler 2.655 m. For foden af Corno Grande finder man Europas sydligste gletsjer Calderone. I 1797 var gletsjeren på over 4 millioner kubikmeter men i 1990 var den svunden til 360.931 kubikmeter, og den svinder stadig år for år. I 1998 ved et symposium i Abruzzo´s hovedby L’Aquila forudsagde forskere, at gletsjeren ikke ville overleve længere end til 2020. På den sydvestlige side af massivet, strækker højsletten Campo Imperatore sig. Sletten befinder sig i 1.600 meters højde, den er ca. 15 km lang og 5 km bred. Det er muligt af komme op til sletten med en lift, hvorfra der er ca. 9 kilometers vandring op til toppen af Corno Grande – men altså kun for folk med gode ben. Man behøver faktisk ikke tage svævebanen op (den er ikke helt billig), man kan uden problemer køre helt op i bil; en meget flot panoramisk tur. Følg skiltning mod Campo Imperatore.

Da højsletten er meget frodig om sommeren, driver hyrder med hunde – oftest den specielle abbruzzesiske fårehund – flokke af får og geder over sletten. Den abbruzzesiske fårehund er ikke nogen almindelig hyrdehund, da dens primære opgave ikke er at drive flokken frem, men at beskytte den mod bl.a. ulve og bjørne. Denne egenskab har den bibeholdt gennem årtier, da der stadig findes mange af disse dyr i de abbruzzesiske bjerge. I stedet for at gå direkte til angreb på eventuelle trusler prøver den først at jage dyret på flugt ved at gemme sig blandt flokken af enten får eller geder. Her kommer dens kridhvide og selvrensende pels til hjælp som camouflage. Hvis det dog kommer til angreb, er den dygtig nok til at kunne nedlægge en bjørn. Hundene bliver ikke trænet til deres arbejde, men kan det fra fødslen af. Dette opnår de ved allerede fra hvalp at sove sammen med flokken. Deres temperament beskrives som roligt og seriøst, og de tilhører ikke deres ejer, men den flok de skal beskytte. Dette kommer til udtryk ved, at selvom hyrden går hjem bliver hundene ved flokken også uden at være bundet.

Om vinteren dækkes Campo Imperatore af sne og sletten bruges derfor som et yndet langrendsområde. De mange flokke af får og geder er derfor trukket længere sydpå. Før i tiden foregik denne vandring sydpå af nogle helt specielle stier kaldet for tratturi – som var datidens motorvej til transport af dyr. Stierne som fortsat skal ses er nogle steder op til 110 meter brede. Dette græsningsskifte med start i slutningen af sommeren strakte sig fra den nordlige del af Abruzzo gennem Molise til Gargano nationalpark i det nordlige Apulien, hvor det var muligt at finde brugbare græsgange selv om vinteren. Nu til dags foregår denne flytning af dyrene stadig men fortrinsvis med lastbiler og varevogne. Der er dog enkelte steder, hvor den gamle metode anvendes. Tratturi’erne anvendes i dag til bl.a. trekking, ridning og kørsel med mountainbike.

Fra træhytterne og grill-spisning fortsættes over sletten mod L’Aquila. Turen går nu mod plateauet nær bjerget Corno Grande, hvor Mussolini var interneret. Følg skiltningen mod Campo Imperatore.

Mussolini på Campo Imperatore

Italiens diktator fra 1922-1943 Benito Mussolini også kaldet Il Duce, var interneret i Abruzzo.

I 1940 gik Italien ind i krigen på Tysklands side. I juli 1943 gik de allierede i land på Sicilien og Mussolini blev styrtet og interneret. Han blev imidlertid allerede i september befriet ved en dristig luftlandeaktion af tyske SS-tropper og blev af tyskerne indsat som regeringschef for en marionetregering i det nordlige, tyskbesatte Italien.

Den 25. juli 1943 blev en ung SS-Sturmbannführer Otto Skorzeny kaldt til Hitlers hovedkvarter, hvor han blev bedt om at gennemføre én af de mest dristige redningsaktioner under 2. verdenskrig: befrielsen af Italiens fascistiske Il Duce, Benito Mussolini. Il Duce var dagen forinden blevet afsat som diktator, arresteret og smidt i en fængselscelle.

Hitler havde en stærk personlig interesse i at få befriet sin gamle ven og læremester, men han behøvede også Mussolini for hurtigst muligt at få genoprettet det fascistiske diktatur i Italien - Mussolini var tiltænkt rollen som leder af den nye republik i Norditalien, besat af tyskerne.

Befrielse fra Hotel Campo Imperatore

Efter sit fald og arrestationen blev Mussolini flyttet fra sted til sted, men Skorzeny og hans efterretningsfolk fulgte nøje Mussolinis bevægelser og var lige i hælene på ham. Endelig i begyndelsen af september blev den prominente fange overført til Hotel Campo Imperatore, et lille vintersportshotel der var bygget kort før krigen, øverst oppe påGran Sasso d`ìtalia,den højeste bjergkæde i Abruzzerne. Fængslet lå i næsten 2.000 meter højde, kun mulig at komme til med tandhjulsbane.

Lørdag den 12. september 1943 stod Mussolini i solskinnet ved det åbne vindue i sit fangelokale og kiggede ud over det øde landskab. Præcis kl. 14 landede et svævefly lydløst kun ca. 100 meter fra hotellet, og 4-5 bevæbnede mænd anført af Otto Skorzeny sprang ud af flyet og stormede hen imod hotellet. Flere svævefly landede og mænd med maskinpistoler myldrede frem.

De italienske vagter blev totalt overrumplet og afvæbnet, uden at ét eneste skud blev affyret. Skorzeny fandt hurtigt frem til Mussolini, interneret i værelset på anden sal, sparkede stolen væk under radiooperatøren og ødelagde prompte sendeudstyret. Derpå vendte han sig mod den italienske Il Duce, indtog retstilling og bekendtgjorde med fast stemme: Duce, Føreren har sendt mig for at befri Dem!

I løbet af få minutter kunne Skorzeny føre den befriede Mussolini hen til sit lille én-motors Fieseler-Storch fly, der stod klar med motoren i gang. Det var en næsten umulig opgave at få flyet til at lette fra den stenfyldte mark nedenfor hotellet, og da maskinen endeligt skød ud over bjergkanten, dykkede det farefuldt næsten 100 meter ned, inden det fik luft under vingerne.

Mussolini ankom efter en farefuld flyvetur til Rom, blev samme aften fløjet videre med et transportfly til Wien for at blive modtaget af Hitler i Rastenburg i Østpreussen.

 

Dagen er ved at være gået og der er en pæn tur hjem. Kør mod Farindola, Penne og Collecorvino.