Tur: Kysten syd for Pescara
Kysten syd for Pescara

Denne tur går til kysten syd for Pescara. Chieti-kystlinien er mere rå end Abruzzos nordlige kyststrækning. Der er fine sandstrande kombineret med rå klipper – det er her man dykker, windsurfer, sejler kano og hav-kajak.

Her fiskes der skaldyr så det vil noget. Langs kysten ses Trabocchi, som er ”fiskehuse på styltekonstruktioner” der nærmest står på havoverfladen. ”Husene” har lange arme hvorpå der udspændes fiskenet [1] .

 

Når man kører langs kystvejen kan man se flere steder hvor der sælges friske muslinger, citroner og appelsiner. Der sælges også tomme muslingeskaller som bruges til at fylde fiskefars i. Man kunne umiddelbart tro at muslinger kan købes billigt når de sælges fra en bod ved vejen – men det er de ikke.

 [1] Det er muligt at komme med på en fisketur ved at kontakte Costa dei Trabocchi C.da Vallevò – Rocca San Giovanni – Chieti. Tlf. 333 4436831

 


Terracottagryder og rå kæmpevaser til vand sælges også flere steder langs kystvejen. Områdets traditionelle håndværk er endvidere forarbejdning af jern og kobber.

 

På Chieti-kysten er folk endvidere stolte af deres ”scapece” som er vineddike-marinerede fisk, der drysses med safran fra Navelli og grilles.

   

På restauranterne kan man få fiskesuppe ”Brodetto” som er typisk for regionen. Brodetto er tilberedt på muslinger, rejer, torsk, mulle, kuller, multe, fladfisk og den tilberedes meget forskellig fra Abruzzo-kysten i nord til kysten i syd.

 

På nordkysten tilberedes ”brodetto alla pescarese” ved at koge de forskellige fisk i forskellig mængde tid med mullen og torsken som de sidste. Til ”brodetto alla vastese” koges alle ingredienserne sammen og i den samme tid, men i en terracott gryde.

For begge opskrifter gælder det, at basis-ingredienserne til fiskesuppen er olivenolie, tomater, hvidløg og chili.

 


Det kan anbefales at tage motorvejen (A25) fra tilkørsel Villanova mod Pescara og fortsætte på motorvejen (A14) mod Bari. Kør fra ved Ortono og fortsæt langs kystvejen SS16 til Punta di Penna som ligger helt ude på pynten - i alt ca. 60 km. fra Pescara.

 

Undervejs langs SS16 bør man gøre holdt ved stranden Marina de San Vito eller en af de andre La Mare. Der er flere steder med offentlige strande så husk at tage picnickurven og tæppet med.

 


Riserva Naturale di Punta Penna

Punta Cavalluccio ligger syd for Marina de San Vito og Nord for Fossacésia Marina og er et af stederne hvor der dyrkes hav-sport. Fossacésia Marina har sandstrand med udsigt til olivenlunde og vinmarker. Nord for Torino di Sangro Marina løber floden Val di Sangro. Syd for Lido di Casalbordino er flodudmundingen Sinello og starter området Punta Aderci


Turens højdepunkt er nemlig det sydøstlige hjørne af Abruzzo, nogle få kilometer fra regionen Molise - en fantastisk kyststrækning Punta Aderci og Punta Penna. Hvis man er mini-ornitolog er her mulighed for gode observationer og hvis man er stensamler så tag en solid pose med. Området er et naturreservat hvor man kan trave langs stranden og mærke blæsten fra havet, se klinten og samle sten, skaller og alskens drivtømmer. Riserva Naturale di Punta Aderci/Penna, blev med sine 285 hektarer fra Vasto til Casalbordino, fredet i 1998.

       

Vi har god erfaring med at starte ved Punta di Penna og vandre mod nord. Tag ikke fejl af at man skal køre næsten helt til Vasto (væk fra vandet), ind i industrikvarteret (Vasto øst) og ud mod havet igen - stort set helt ud til havnen. Umiddelbart før havnen drejes til venstre mod Riserva Naturale di Punta Penna.

Man kan tilpasse turen efter om man vil gå en eller flere timer. Vælger man den lange tur, skal man for enden af stranden – sådan cirka, gå op af en smal trappe og gå nogle hundrede meter langs en grusvej, for så igen at gå ned på den næste strand ”Punta Aderci”.

    

Om sommeren er det muligt at fange/samle blåmuslinger i den ende hvor stranden er mest stenede. De sidder på små mørke forhøjninger nogle få meter ude i vandet. Det er nødvendigt at have svømmebriller og snorkel på og husk at tage et net, spand eller pose med til at transportere dem i. Pas på fingrene for muslingeskaller er skarpe.


Langs strækningen er der steder med sandstrand men de fleste steder er der mange sten.

   

Hjemturen kan foregå ad SS16 som på udturen eller hvis det skal gå stærkere, så kan man vælge at køre på motorvejen ved tilkørsel Vasto nord.